2023 Yılı Bahar Ne Zaman Gelecek

Soğuk kış günlerinin bitişi ile birlikte doğanın tekrar canlanmaya başladığı bahar mevsimi, çiçekler ve kuş seslerinin oluşturduğu muhteşem manzaralar nedeniyle çoğu kişin için en sevilen mevsimdir. Peki, 2023 yılında bahar ne zaman gelecek?

Her ne kadar baharın gelişi hissedilen bir durum olsa da, bahar olarak tanımlanan mevsim, astronomik bir tanım ile ifade edilir. Diğer mevsimler gibi dünyaya güneşten ulaşan ışınların geliş açısıyla tanımlanan ilkbahar, ilkbahar ekinoksu ile yaz gündönümü arasındaki dönem olarak kabul edilir.

İlkbahar ekinoksu, gece ile gündüzün neredeyse eşit olduğu ve bundan sonraki günlerde gündüz sürelerinin uzadığı güne verilen isimdir. Her yıl, ilkbahar ve sonbahar ekinoksu olmak üzere gece gündüz süreleri iki kez eşitlenir. “Bahar ne zaman gelecek” sorusunun cevabı olan ilkbahar ekinoksu her yıl 19-21 Mart aralığında gerçekleşir.

Diğer tarafından, hava tahmincileri meteorolojik baharı yükselen sıcaklıklara dayalı üç aylık bir dönem olarak tanımlar. Buna bağlı olarak da, Mart, Nisan, Mayıs ayları bahar ayları olarak tanımlanır.

İlginizi Çekebilir: Elmas Nasıl Oluşur

2023 Bahar Ne Zaman Başlıyor

2023 yılında bahar mevsiminin başlangıcı ya da diğer ismiyle ilkbahar ekinoksu Türkiye saati ile 21 Mart saat 00:24’te gerçekleşecek. Türkiye’de yaşıyorsanız tam saat böyledir. Farklı ülkelerde ikamet ediyorsanız, kendi saat diliminize göre düşünmeniz gerekmektedir.

Öte yandan, meteorologlar baharın geliş tarihini Dünya’nın Güneş ile olan bağlantısına bağlamak yerine, baharın başlangıç tarihini öğrenmek için yıllık sıcaklık döngülerine bakar ve hava sıcaklığının arttığı dönemi, baharın gelişi olarak tanımlarlar. Bu yönteme göre, insanların bir bölümü için “Bahar ne zaman gelecek?” sorusunun cevabı olarak 1 Mart işaret edilir.

Bahar ne zaman başlayacakPin

Fakat, her ne kadar farklı düşünceler olsa da, astronomik olarak baharın geliş tarihi ve gündüz süresinin gece süresini geçmesi resmi olarak 21 Mart tarihinde kutlanır.

Ayrıca, ilkbaharın 21 Mart tarihinde kutlanmasına rağmen, 2020 yılında, son 124 yılın en erken bahar geliş olarak 19 Mart tarihe geçmiştir. Peki, neden bahar başlangıç tarihi değişiyor?

Baharın Başlangıcı Neden Değişiyor

İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsimleri Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesini 90 derecelik kesin aralıklara bölünerek tanımlandığı için Dünya’nın yörünge hareketi sırasında bu 90 derecelik konumlara ulaşma süresindeki farklılıklar mevsimlerin sürelerini ve başlangıç tarihlerini etkiler.

Bahar başlangıç tarihinin değişmesinin nedenleri şöyledir:

  • Bir yıl içerisinde ve mevsimlerde tam sayıda gün bulunmaz. Astronomik olarak yıllardaki gün sayısı ve mevsim uzunlukları farklıdır. Bu nedenle, takvimlerde ortalama değerler üzerinden hesaplama yapılır.
  • Dünya’nın eliptik yörüngesinin Güneş’e göre yönünü değiştirmesi, bu da Dünya’nın ekseninin sürekli olarak farklı bir yönü göstermesine neden oluyor. Mevsimler 90 derecelik kesin aralıklarla başladığı tanımlandığından, Dünya’nın bu konumsal değişikliği, Dünya’nın yörüngesinde her 90 derecelik konuma ulaştığı zamanı ve dolayısıyla mevsimlerin başlangıcı tarihlerini etkiler.
  • Dünya’nın yörünge hareketi sırasında diğer gezegenlere yaklaşması veya uzaklaşması da kütlesel yerçekimi nedeniyle konumunu etkiler.

2023 yılı mevsim uzunlukları aşağıdaki gibidir:

MEVSİMLERZAMAN DİLİMİGÜN UZUNLUĞU
İlkbaharİlkbahar Ekinoksu ile Yaz Gün Dönümü Arası92,76 Gün
YazYaz Gün Dönümü ile Sonbahar Ekinoksu Arası93,65 Gün (En Uzun Mevsim)
SonbaharSonbahar Ekinoksu ile Kış Gün Dönümü Arası89,84 Gün
KışKış Gün Dönümü ile İlkbahar Ekinoksu Arası88,99 Gün (En Kısa Mevsim)

Ekinoksta Gece ve Gündüz Süreleri Eşit Mi

Yılda iki kez gerçekleşen ekinoks tarihlerinde gece ve gündüz saatlerinin eşit olduğu bilgisine sahibiz. Peki, gerçekte ekinoksta gece ve gündüz süreleri eşit mi?

İlkbahar ve sonbahar ekinoks günlerinde gece ve gündüz sürelerinin 12 saat olacağı söylenilir. Fakat, gerçekte ekinoks tarihlerinde gündüz süresi gece süresinden daha uzundur.

Bahar ekinoksu ne zamanPin

Aslında, ekinoks tarihlerinde gece gündüz sürelerinin eşit olması gerektiği bilgisi doğrudur. Fakat, bu durum Dünya’nın atmosferi olmasaydı geçerli olurdu.

Uzay gibi havasız olarak ifade edilen bir yerden Dünya’nın atmosferi gibi yoğun bir ortama giren Güneş ışınları kırılır. Bu nedenle, Güneş’in gökyüzündeki yeri her zaman ışığın kırılması nedeniyle görülen haliyle aynı değildir.

Nitekim, Güneş yükselmeden önce birkaç dakika ve gerçekten battıktan sonra birkaç dakika Güneş’i gerçekten görmeye devam ederiz. Böylece, atmosferik kırılma sayesinde herhangi bir gündeki gün ışığının uzunluğu gerçekte olduğundan 5-10 dakika aralığında daha uzundur.

2023 yılında 21 Mart ilkbahar ekinoksu gece ve gündüz süreleri arasındaki fark 8 dakika 33 saniyedir.

2023 yılı gece ve gündüz süreleri 16 Mart tarihinde eşitlenecektir.

İlginizi Çekebilir: Günde Kaç Litre Su içilmeli

Yorum yapın